Διαφραγματοκήλη – Τι είναι και πως μπορεί να βοηθήσει η διατροφή

Διαφραγματοκήλη – Τι είναι και πως μπορεί να βοηθήσει η διατροφή;

Η διαφραγματοκήλη είναι μια ιατρική κατάσταση που εμφανίζεται όταν ένα τμήμα του στομάχου από την κοιλιά, εισέρχεται στο θώρακα. Ενώ η ιατρική παρέμβαση είναι ιδιαίτερα σημαντική στη θεραπεία της διαφραγματοκήλης, η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης και θρεπτικής διατροφής μπορεί να παίξει έναν υποστηρικτικό ρόλο στη διαχείριση της πάθησης.

Τι είναι η διαφραγματοκήλη;

Το διάφραγμα είναι ένας μυς που είναι υπεύθυνος για το διαχωρισμό της θωρακικής και της κοιλιακής κοιλότητας, βοηθώντας στην αναπνοή και διατηρώντας τη θέση των οργάνων. Όταν εμφανίζεται διαφραγματοκήλη, διαταράσσεται αυτό το φράγμα, επιτρέποντας σε όργανα όπως το στομάχι, το συκώτι ή τα έντερα να μετακινηθούν στη θωρακική κοιλότητα. Αυτή η μετατόπιση μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, καούρα και γαστρεντερικά προβλήματα.

Τι είναι η διαφραγματοκήλη;

Διαφραγματοκήλη – Αίτια και συμπτώματα

Η διαφραγματοκήλη συνδέεται συχνά με τη χαλάρωση των συνδέσμων του διαφράγματος, κάτι που οφείλεται κυρίως στην ηλικία. Επιπλέον, παράγοντες όπως η παχυσαρκία και το κάπνισμα συμβάλλουν στην κατάσταση αυτή, με το υπερβολικό βάρος να επιδεινώνει τη χαλάρωση των συνδέσμων με την πάροδο του χρόνου.

Ενώ οι διαφραγματοκήλες είναι συχνά ασυμπτωματικές, μπορεί να ανακαλυφθούν τυχαία κατά τη διάρκεια ενδοσκοπικών εξετάσεων. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένα κοινό σύμπτωμα, που εκδηλώνεται ως πόνος, αίσθημα καύσου, φούσκωμα, λόξυγκα και εμετούς με όξινη γεύση. Άλλα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν κακή αναπνοή, κόπωση, δύσπνοια, ακόμη και καρδιακές αρρυθμίες.

Διαβάστε επίσης: Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και δίαιτα FODMAP

Καούρα στο στήθος

Διαχείριση διαφραγματοκήλης με την κατάλληλη διατροφή

Όπως προαναφέραμε, η διατροφή μπορεί να παίξει έναν καθοριστικό παράγοντα στη διαχείριση της διαφραγματοκήλης και τον περιορισμό των συμπτωμάτων της. Ειδικότερα:

Δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την αποκατάσταση των ιστών και τη μυϊκή δύναμη. Η διαφραγματοκήλη συχνά περιλαμβάνει εξασθενημένους μύες. Έτσι, μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες μπορεί να υποστηρίξει τη διαδικασία επούλωσης. Συμπεριλάβετε άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως πουλερικά, ψάρια και όσπρια για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη.

Τρόφιμα με μεγάλη πυκνότητα θρεπτικών συστατικών

Προτιμήστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που παρέχουν βασικές βιταμίνες και μέταλλα. Ενσωματώστε μια ποικιλία πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών για να ενισχύσετε τα επίπεδα αντιοξειδωτικών, υποστηρίζοντας τις φυσικές διαδικασίες επούλωσης του οργανισμού. Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, τα μούρα και τα εσπεριδοειδή μπορούν επίσης να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά στη διατήρηση της τακτικής κίνησης του εντέρου, αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα και το σφίξιμο. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία διαιτολόγο για να καθορίσετε το κατάλληλο επίπεδο φυτικών ινών.

Ενυδάτωση

Η επαρκής ενυδάτωση είναι επίσης σημαντική τόσο για τη διαφραγματοκήλη όσο και για τη συνολική υγεία.Το νερό συμβάλλει στη διατήρηση των λειτουργιών του σώματος και βοηθά στην πέψη. Καταναλώστε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα και περιορίστε ή αποφύγετε τα καφεϊνούχα και ανθρακούχα ποτά που μπορεί να συμβάλλουν στο φούσκωμα.

Μικρότερα, συχνά γεύματα

Αντί για μεγάλα γεύματα, προσπαθήστε να τρώτε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση συμπτωμάτων όπως η παλινδρόμηση και η δυσφορία, καθώς μειώνει την πίεση στο διάφραγμα και το πεπτικό σύστημα.

Περιορισμός των τροφών που επιδεινώσουν τα συμπτώματα

Προσδιορίστε και περιορίστε τις τροφές που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Τέτοιες τροφές είναι συνήθως τα πικάντικα και τα λιπαρά τρόφιμα, η σοκολάτα και η καφεΐνη. Αν και αυτά μπορεί να μην προκαλούν άμεσα διαφραγματοκήλη, μπορούν να συμβάλλουν στην παλινδρόμηση οξέων και σε πεπτικά προβλήματα, επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Ραντεβού με διατροφολόγο

Οι διατροφικές ανάγκες κάθε ατόμου είναι μοναδικές. Καλό θα ήταν λοιπόν να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία, ώστε να σας καθοδηγήσει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο. Ένας έμπειρος διατροφολόγος, είναι σε θέση να προσαρμόσει ένα πρόγραμμα διατροφής, στις δικές σας μοναδικές ανάγκες, βοηθώντας στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της διαφραγματοκήλης.

Scroll to Top