Η κατακράτηση υγρών είναι μια κοινή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση περίσσειας ποσότητας υγρών στους ιστούς του σώματος, οδηγώντας σε πρήξιμο και δυσφορία.
Αν και οι παράγοντες όπως η σωματική δραστηριότητα, ορισμένες ιατρικές παθήσεις, η λήψη φαρμάκων και ορμονικές αλλαγές μπορούν να συμβάλουν στην κατακράτηση υγρών, εμείς θα επικεντρωθούμε κυρίως σε έναν από τους βασικότερους παράγοντες, την διατροφή.
Συμπτώματα της κατακράτησης υγρών
Μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα στα οποία οδηγεί η κατακράτηση υγρών είναι:
- Αίσθημα φουσκώματος (οίδημα) στην περιοχή της κοιλιάς
- Εναλλαγές στο σωματικό βάρος
- Πρήξιμο στα άκρα και κυρίως στα πόδια και τους αστραγάλους
- Οίδημα στους γοφούς και το πρόσωπο
- Δυσκαμψία στις αρθρώσεις
Αίτια που οδηγούν στην κατακράτηση υγρών
Μερικά από τα συχνότερα αίτια της κατακράτησης υγρών, τα οποία σχετίζονται με την διατροφή, είναι:
Υψηλή πρόσληψη νατρίου
Ένας σημαντικός διατροφικός παράγοντας που συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών είναι η υψηλή πρόσληψη νατρίου (αλατιού). Το νάτριο αποτελεί μάλιστα την συχνότερη αιτία κατακράτησης υγρών, η πρόσληψη του οποίου είναι ιδιαίτερα αυξημένη μέσω της κατανάλωσης fast food, επεξεργασμένων τροφίμων και τρόφιμα σε κονσέρβα.
Ανεπαρκής κατανάλωση νερού
Παραδόξως, η ανεπαρκής πρόσληψη νερού μπορεί επίσης να συμβάλει στην κατακράτηση υγρών. Όταν το σώμα αντιλαμβάνεται την έλλειψη νερού, τείνει να κατακρατεί περισσότερα υγρά για να αποτρέψει την αφυδάτωση. Ως εκ τούτου, η διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων ενυδάτωσης είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτροπή του οργανισμού από το να συγκρατεί την περίσσεια ποσότητα νερού.
Ελλείψεις θρεπτικών συστατικών
Η ανεπάρκεια ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Β6 και το κάλιο, μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των υγρών του σώματος. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη σωστή ρύθμιση των επιπέδων νατρίου και στη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας των νεφρών. Η ενσωμάτωση μιας μεγάλης ποικιλίας τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων.
Αυξημένη πρόσληψη εξευγενισμένων υδατανθράκων και ζάχαρης
Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή και αύξηση της ινσουλίνης, συμβάλλοντας ενδεχομένως στην κατακράτηση υγρών. Προτιμήστε σύνθετους υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και περιορίστε την πρόσληψη ζαχαρούχων σνακ και ποτών.
Άλλα αίτια που οδηγούν σε κατακράτηση υγρών
Ενώ οι διατροφικοί παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κατακράτηση υγρών, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και άλλες μη διατροφικές αιτίες που συμβάλλουν στην κατάσταση αυτή.
Η σωματική αδράνεια μπορεί να οδηγήσει σε κακή κυκλοφορία του αίματος, καθιστώντας δύσκολο για το λεμφικό σύστημα να αποβάλλει αποτελεσματικά τα περιττά υγρά από τους ιστούς.
Επιπλέον, ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως καρδιακά ή νεφρικά προβλήματα, ηπατική νόσος και φλεβική ανεπάρκεια, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει την ισορροπία των υγρών. Φυσικά και η λήψη φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει στην κατακράτηση υγρών. Τα κορτικοστεροειδή, οι ορμονοθεραπείες και ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση αποτελούν συχνούς παράγοντες που οδηγούν στην συγκεκριμένη κατάσταση.
Τέλος, οι γυναίκες μπορεί επίσης να παρουσιάσουν κατακράτηση υγρών κατά τη διάρκεια των εμμηνορροϊκών κύκλων και της εγκυμοσύνης λόγω ορμονικών διακυμάνσεων.
Διατροφική αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών
Εστιάζοντας στα διατροφικά αίτια και την αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών, μερικές από τις συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι:
- Μείωση της πρόσληψης νατρίου: Το πιο άμεσο βήμα για τη διαχείριση της κατακράτησης υγρών είναι η μείωση της πρόσληψης νατρίου. Αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή επεξεργασμένων και συσκευασμένων τροφίμων, καθώς και την ελαχιστοποίηση της χρήσης αλατιού. Προτιμήστε φρέσκα, πλήρη τρόφιμα και χρησιμοποιήστε βότανα και μπαχαρικά αντί για αλάτι, ώστε να προσθέσετε γεύση στα γεύματά σας.
- Αυξήστε τις τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο: Το κάλιο συμβάλλει στην εξισορρόπηση του νατρίου στον οργανισμό και κατά συνέπεια σε μια καλύτερη ισορροπία υγρών. Συμπεριλάβετε στη δίαιτα σας τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως μπανάνες, πορτοκάλια, ντομάτες, φυλλώδη λαχανικά και πατάτες.
- Καταναλώστε επαρκείς πρωτεΐνες: Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας των υγρών στο σώμα. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας άπαχες πηγές πρωτεΐνης, όπως πουλερικά, ψάρια, όσπρια και τόφου.
- Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή: Εξασφαλίστε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και άπαχων πρωτεϊνών. Αυτό όχι μόνο παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά αλλά συμβάλλει, στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών και τη συνολική υγεία και ευεξία.
- Μείνετε ενυδατωμένοι: Η καλή ενυδάτωση, όπως προαναφέραμε, είναι σημαντική για την πρόληψη της κατακράτησης υγρών. Φροντίστε να καταναλώσετε επαρκή ποσότητα νερού μέσα στην ημέρα.
Κατακράτηση υγρών – Συμπεράσματα
Ενώ η κατακράτηση υγρών μπορεί να προκύψει από διάφορους παράγοντες, όπως η σωματική δραστηριότητα, οι ιατρικές παθήσεις και οι ορμονικές αλλαγές, η αντιμετώπιση των διατροφικών παραγόντων μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη και τη διαχείρισή της.
Η υιοθέτηση μιας διατροφής χαμηλής σε νάτριο πλούσιας σε κάλιο, συνδυαστικά με την ένταξη τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, αποτελούν βασικούς παράγοντες για την διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας υγρών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την έμπειρη διατροφολόγο της Nutri Wise η οποία θα σας βοηθήσει να υιοθετήσετε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.
Επιπρόσθετα, θα σας προτείνει τα κατάλληλα προγράμματα διατροφής, ώστε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την κατακράτηση υγρών.