Τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες

Τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Στη σημερινό μας άρθρο θα εξερευνήσουμε τις τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες, αναλύοντας τα αίτια, τα συμπτώματα και τον τρόπο διαχείρισής τους. Η διατροφή δεν αποτελεί μόνο πηγή πρόσληψης απαραίτητων συστατικών αλλά και ένα μέσο ευχαρίστησης και κοινωνικών συναναστροφών. Ωστόσο, για αρκετά άτομα, ακόμη και το φαγητό μπορεί να κρύβει διάφορους κινδύνους, λόγω τροφικών αλλεργιών και δυσανεξιών. Οι καταστάσεις αυτές μπορούν να μετατρέψουν ένα απλό γεύμα σε επείγον ιατρικό περιστατικό ή να οδηγήσουν σε χρόνια δυσφορία.

Τι είναι  οι τροφικές αλλεργίες;

Οι τροφικές αλλεργίες είναι ανοσοδιαμεσολαβούμενες αντιδράσεις σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες των τροφίμων. Οι αντιδράσεις αυτές συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει λανθασμένα μια αβλαβή πρωτεΐνη του τροφίμου ως απειλή. Το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει στη συνέχεια αντισώματα, κυρίως ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE), για να καταπολεμήσει την αντιλαμβανόμενη απειλή. Όταν το άτομο καταναλώνει ξανά το τρόφιμο, το ανοσοποιητικό του σύστημα απελευθερώνει έναν καταρράκτη χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της ισταμίνης, προκαλώντας αλλεργικά συμπτώματα.

Τροφικά αλλεργιογόνα

Μερικά από τα πιο συνήθη τροφικά αλλεργιογόνα είναι:

  • Φιστίκια: Οι αλλεργίες στα φιστίκια συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο κοινών και σοβαρών τροφικών αλλεργιών. Ακόμη και ίχνη φιστικιών μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή αντίδραση.
  • Ξηροί καρποί δέντρων: Περιλαμβάνονται τα αμύγδαλα, τα κάσιους και τα καρύδια. Οι αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς είναι συχνά μόνιμες και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές αντιδράσεις.
  • Γάλα: Αν και πιο συνηθισμένο στα παιδιά, ορισμένοι ενήλικες μπορεί επίσης να έχουν αλλεργία στο γάλα. Η αλλεργία στο γάλα διακρίνεται από τη δυσανεξία στη λακτόζη.
  • Αυγά: Τα αυγά είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο, ιδίως στα παιδιά. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές.
  • Ψάρια και οστρακοειδή: Οι αλλεργίες στα ψάρια και τα οστρακοειδή μπορεί να είναι έντονες και απειλητικές για τη ζωή.
  • Σόγια: Οι αλλεργίες στη σόγια είναι σχετικά συχνές, ιδίως στα παιδιά. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά.

Συμπτώματα τροφικών αλλεργιών

Τα συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας μπορεί να εκδηλωθούν μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την κατανάλωση του αλλεργιογόνου τροφίμου και ποικίλλουν από ήπια έως σοβαρά. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

  • Κνίδωση ή δερματικά εξανθήματα
  • Πρήξιμο των χειλιών, της γλώσσας ή του λαιμού
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Κοιλιακό άλγος
  • Ναυτία και εμετός
  • Διάρροια
  • Αναφυλαξία*

Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης, απώλεια συνείδησης, ακόμη και θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως

Τροφικές Αλλεργίες – Διάγνωση και αντιμετώπιση

Η διάγνωση των τροφικών αλλεργιών περιλαμβάνει συνήθως έναν συνδυασμό λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού, δοκιμασιών αλλεργίας (δερματικές εξετάσεις ή εξετάσεις αίματος) και από του στόματος πρόκληση τροφής υπό την επίβλεψη αλλεργιολόγου.

Μετά τη διάγνωση, οι τροφικές αλλεργίες αντιμετωπίζονται με αυστηρή αποφυγή του αλλεργιογόνου τροφίμου. Σε περίπτωση τυχαίας έκθεσης, συχνά συνταγογραφείται επινεφρίνη, για χρήση σε επείγουσες περιπτώσεις.

Συμπτώματα τροφικών αλλεργιών και αλλεργιογόνα

Τροφικές δυσανεξίες – Τι είναι και ποια τα συμπτώματά τους;

Οι τροφικές δυσανεξίες, από την άλλη πλευρά, δεν εμπλέκουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά προκύπτουν από δυσκολίες στην πέψη συγκεκριμένων συστατικών της τροφής. Οι συνήθεις τροφικές δυσανεξίες είναι στη λακτόζη, στη φρουκτόζη και στη γλουτένη (κοιλιοκάκη).

Σε αντίθεση με τις αλλεργίες, οι τροφικές δυσανεξίες συνήθως προκαλούν πεπτικά συμπτώματα, όπως:

  • Φούσκωμα
  • Αέρια
  • Διάρροια
  • Κοιλιακό άλγος
  • Ναυτία

Αυτά τα συμπτώματα συχνά εμφανίζονται σταδιακά και μπορεί να καθυστερήσουν, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό της τροφής που προκάλεσε το πρόβλημα.

Διάγνωση και αντιμετώπιση των τροφικών δυσανεξιών

Η διάγνωση των τροφικών δυσανεξιών συχνά απαιτεί την τήρηση ημερολογίου τροφίμων και την υποβολή σε συγκεκριμένες δίαιτες, προκειμένου να εντοπιστούν τα τρόφιμα που προκαλούν την ασθένεια. Οι ιατρικές εξετάσεις μπορεί επίσης να βοηθήσουν σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μόλις διαγνωστεί, θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα διατροφικό πλάνο για την αποφυγή ή περιορισμός της πρόσληψης του προσβλητικού συστατικού. Για παράδειγμα, τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να λαμβάνουν συμπληρώματα λακτάσης ή να επιλέγουν γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη.

Τροφικές Αλλεργίες και δυσανεξίες – Συμπεράσματα

Οι τροφικές αλλεργίες και οι δυσανεξίες μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή ενός ατόμου. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις διαφορές μεταξύ αυτών των καταστάσεων, καθώς ο τρόπος διαχείρισής τους διαφέρει αρκετά.

Οι αλλεργίες μπορεί να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις, ενώ οι δυσανεξίες προκαλούν πεπτικές ενοχλήσεις. Η έγκαιρη διάγνωση, οι στρατηγικές αποφυγής και η αποτελεσματική επικοινωνία με έναν έμπειρο διατροφολόγο, είναι απαραίτητα για την ευημερία των ατόμων που πάσχουν από αλλεργίες και δυσανεξίες.

Scroll to Top